Pedagogiek
in praktijk

ADHD bij meisjes: 14 tips!

Je wil natuurlijk dat meisjes met ADHD lekker in hun vel zitten en dat ze zich goed ontwikkelen. Je doet je best ze te begrijpen en misschien zoek je, net als veel anderen, naar manieren om met hun gedrag om te gaan. Deze 14 tips kunnen je op weg helpen.
ADHD bij meisjes: 14 tips!


1. Accepteer ‘ADHD-gedrag’
Corrigeer niet het gedrag waar je dochter niets aan kan doen, namelijk het ADHD-gedrag. Zeg niet steeds: ‘Doe rustig, zit stil, wiebel niet zo, praat niet zoveel, let op, werk netjes, knoei niet zo, doe niet zo onaardig.’ Corrigeer wel brutaal en onfatsoenlijk gedrag, want dat heeft niets met ADHD te maken!

2. Zorg voor extra persoonlijke aandacht
Zorg voor een-op-een aandacht met je dochter. Doe samen iets actiefs, iets spannends of gezelligs. Gebruik humor en maak samen lol!

3. Ga in gesprek
Plan regelmatig een kort gesprek met je dochter. Doe dit juist als er géén negatieve aanleiding voor is!
Probeer je dochter beter te leren kennen en te begrijpen. Stel open vragen en help haar verwoorden wat ze denkt en voelt.

4. Ontdek kwaliteiten
Veel meisjes met ADHD blinken ergens in uit of hebben een uitzonderlijk talent. Ga samen met je dochter op zoek naar wat zij graag doet en wat ze goed kan. Stimuleer je dochter haar kwaliteiten en talenten verder te ontwikkelen.

5. Zie en benoem emoties
Laat merken dat je de emoties van je dochter hoort en ziet, door deze expliciet te benoemen. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je boos bent.’
Sta stil bij haar emoties en laat haar vertellen wat haar bijvoorbeeld boos maakt. Reageer op gevoelsniveau: ‘Jeetje, dat is heftig voor je. Ik snap dat dit je boos maakt.’ Of: ‘Wat rot voor je.’ 
Zoek niet (te snel) naar verklaringen en oplossingen! Hiervoor is pas ruimte als er voldoende aandacht is geweest voor haar emoties.
Benoem ook fijne emoties zoals blijdschap en enthousiasme. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je er superveel zin in hebt!’

6. Leer je dochter aangeven wat ze nodig heeft
Stimuleer en help je dochter aan te geven wat haar behoeften zijn. Zo wordt zij zelfredzaam en zelfstandig. Het zou mooi zijn als je dochter op school bijvoorbeeld kan aangeven dat ze twintig minuten heel geconcentreerd kan werken, maar dat ze daarna écht even moet bewegen. Of, dat ze haar beste vriendin vraagt haar een seintje te geven zodra ze in een groepje te veel praat.

7. Zorg voor een vaste dagstructuur en maak afspraken
Breng structuur aan in de dag. Maak duidelijke afspraken, passend bij de leeftijd van je dochter; niet te streng en geef ruimte voor ontlading. Door de dagstructuur op een planbord te schrijven, creëer je overzicht en overzicht geeft rust.

8. Vertel gewenst gedrag
Vertel welk gedrag je van je dochter (wél) verwacht, in plaats van welk gedrag je níet wilt zien. Bijvoorbeeld: ‘Dit is een drukke straat, ik wil dat je naast mij blijft fietsen.’ Maak hier vaste afspraken over en herhaal deze regelmatig. Je kan afspraken (voor jonge kinderen) visualiseren en op een zichtbare plek in huis hangen.

9. Geef directe en positieve feedback
Benadruk vooral wanneer het goed gaat en wanneer je dochter zich aan de afspraken houdt. Beloon haar direct en zorg voor een tastbare beloning: iets lekkers, extra lang buitenspelen, het toetje kiezen. Een kleine beloning die direct volgt werkt beter dan een grote beloning waarop je dochter met ADHD moet wachten.

10. Voorkom strijd
Laat je dochter gedrag zien dat je moet corrigeren? 
Geef duidelijk aan welk gedrag je afkeurt en keur niet haar hele persoon af. Zeg niet: ‘Jij bent ook zó vervelend.’ Maar wel: ‘Ik vind het niet leuk dat je je broertje uitscheldt, stop daarmee.’ 
Gebruik weinig woorden en praat op rustige, neutrale toon. Gaat je dochter ertegenin, herhaal dan je boodschap op rustige toon.
Wanneer de emoties van je dochter oplopen kan het helpen te kiezen voor een korte ‘time-out’ voor je dochter, op een voor haar fijne plek waar zij even tot rust kan komen. Kom er daarna op terug en begin met benoemen wat je aan haar zag. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoorde dat je het niet met me eens bent en ik zag dat het je boos maakte.’ Zie tip 5. Pas daarna kan je het met je dochter over de ‘inhoud’ hebben. Over: ‘Waarom je haar gedrag afkeurt en welk gedrag je in het vervolg van haar verwacht.’ Als je merkt dat je je geduld verliest en je eigen emoties oplopen, ga dan zelf uit de situatie totdat je weer helder kunt nadenken.

11. Leer plannen
Maak samen met je dochter een planning voor schoolwerk. Hak huis- en leerwerk in voor haar behapbare stukjes en verdeel dit over de week.

12. Beweeg elke dag een uur
Stimuleer je dochter te bewegen. Ga met haar de natuur in; een groene omgeving werkt ontspannend!

13. Stimuleer je dochter regelmatig te sporten
Intensief sporten zorgt voor een verbetering van de aandacht en een afname van de hyperactiviteit.                                         
14. Stimuleer je dochter voldoende te slapen en op tijd (gezond) te eten
Een gezond slaap- en eetpatroon draagt bij aan een verbetering van de ADHD-symptomen.

 

Lees hier meer over ADHD.
 

Door: Jacqueline van de Sande
Auteur van:
Druk en dromerig
Nog steeds druk en dromerig
Druk en dan weer dromerig

Gepubliceerd in Ouders.nl



Naar homepage